Αποκριάτικο Καρναβάλι

Βάλε μάσκα σαν θα βγεις
μην ο ήλιος σε γνωρίσει
και σε κλέψει και χαθείς…

Κάπως έτσι με αυτοσχέδια στιχάκια, τραγούδια και πειράγματα γιορτάζουμε τις μέρες του καρναβαλιού.
Τις τρείς εβδομάδες που διαρκεί το καρναβάλι σίγουρα θα πέσετε επάνω σε ομάδες μασκάρων (καρναβαλιστές που μεταλλάσουν εντελώς την φυσιογνωμία τους και την σιλουέτα τους ώστε να γίνονται αγνώριστοι), κάτι σαν να συναντήσατε καλικάντζαρους, που γυρνάνε γύρω σας χορεύοντας και διασκεδάζοντας με την ευχάριστη έκπληξή σας και πολύ πιθανό να σας παρασύρουν σε έναν απρόσμενο χορό του δρόμου.
Οι μάσκαροι δεν αρκούνται μόνο στα πειράγματα του δρόμου, αλλά μπαίνουν στα σπίτια και στα μαγαζιά ξεσηκώνοντας τους πάντες, πίνοντας το κερασμένο ρακί ή ρακόμελο και μετά την ευχάριστη αναστάτωση προχωρούν στον επόμενο.

Την τελευταία Κυριακή των αποκρεών όλοι ξυπνάνε νωρίς το πρωί, με κόκκινα μάτια από το γλέντι του τελευταίου Σαββάτου των αποκρεών και προετοιμάζονται για το τελευταίο γλέντι της περιόδου.
Ο πολιτιστικός σύλλογος ‘Κέρος’ έχει φροντίσει για όλα. Κρεατομεζέδες, κρασιά και ρακές μαζεύονται, οι ψήστες ανάβουν κάρβουνα και οι τσουβαλάδες ετοιμάζονται για τον γύρω του νησιού.
Συγχρόνως σε άλλα σπίτια ετοιμάζονται άλλες καρναβαλίστικες ομάδες οργανωμένες από παρέες, και περίπου στις 11:00 πρωινή ώρα ξεχύνονται όλοι μαζί στους δρόμους, με κουδούνες και σφυρίχτρες, κύμβαλα και τύμπανα, τραγούδια και χορούς, αναστατώνουν το χωριό και καλούν όλους στο νησιώτικο αποκριάτικο γλέντι πού θα διαρκέσει μέχρι τις επόμενες πρωινές ώρες.

Σημαντική η συμμετοχή όλων των οικογενειών που συνεισφέρουν με κρασιά μπύρες και μεζέδες.
Στις ομάδες των καρναβαλιστών είναι όλοι καλοδεχούμενοι…

Άλλες Εκδηλώσεις

Άγιος Γεώργιος…

Μεγάλη Εβδομάδα…

Γιορτή του Ψαρά…

ΔεκαπεντΑύγουστος…

Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά – Θεοφάνια…

Γάμος…