Αξιοθέατα

Δεν πρέπει να φύγετε από το νησί μας χωρίς να δείτε…

Λαογραφικό Μουσείο Photo Folklore Museum - Koufonisia

Στην παλιά δεξαμενή νερού, δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στον κεντρικό δρόμο του χωριού βρίσκεται η μικρή λαογραφική έκθεση του Κουφονησίου. Εργαλεία για το χωράφι, τα καΐκια, οικοκυρικά σκεύη, κάδρα παλαιών πορτραίτων και πολλά άλλα μικρά ή μεγάλα αντικείμενα άλλων εποχών συνθέτουν το πάζλ των χρόνων πού πέρασαν.
Το μικρό λαογραφικό μουσείο έκανε εγκαίνια την 30 Ιουνίου 2011.
Ήταν το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του νεοσύστατου τότε προέδρου της δημοτικής κοινότητας, Αντώνη Κωβαίου, με τη συμβολή του δημοτικού συμβουλίου και πλήθος φίλων ή κατοίκων του νησιού που εργάστηκαν εθελοντικά ή δώρισαν αντικείμενα από τις αποθήκες τους, σε μία πολύχρονη φιλότιμη προσπάθεια διάσωσης της μνήμης.

Μύλοι

WINDMILL Cafe - Koufonisia - Show Photo GalleryΤον καιρώ που η πρόσβαση στα Κουφονήσια ήταν δύσκολη καθώς τα δρομολόγια των πλοίων ήταν ανύπαρκτα έως λιγοστά, οι κάτοικοι του νησιού εργάζονταν κυρίως για την παραγωγή αγαθών προς σίτιση της οικογένειας. Κατά συνέπεια, μεταξύ άλλων, το Κουφονήσι ήταν γεμάτο σιταροχώραφα. Το παραγόμενο σιτάρι εξυπηρετούσαν δύο Μύλοι.
Windmill Villa - Koufonisia - Show Photo GalleryΜε την πάροδο των ετών οι μύλοι παροπλίστηκαν και σήμερα στέκουν συντηρημένοι να θυμίζουν κάποιες άλλες εποχές.
Ο πρώτος μύλος δεσπόζει πάνω από το λιμάνι, στον παράλληλο δρόμο του λιμανιού και μοιάζει σαν να υποδέχεται τον επισκέπτη. Σήμερα λειτουργεί ως καφέ – μπαρ.
Ο δεύτερος μύλος που χτίστηκε περίπου το 1830 και έχει χαρακτηριστεί ως νεώτερο μνημείο της προβιομηχανικής περιόδου, καμαρώνει πάνω από το καρνάγιο του νησιού στην περιοχή Λουτρό. Σήμερα, αναπαλαιωμένος, λειτουργεί ως ενοικιαζόμενο επιπλωμένο διαμέρισμα 4ων αστέρων.

Καρνάγιο

Karnagio - Koufonisia - Show Photo GalleryΈνα νησί σαν το Κουφονήσι με τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην Ελλάδα, αναλογικά με τον πληθυσμό του, σίγουρα θα προέβλεπε έναν χώρο συντήρησης των αλιευτικών σκαφών. Αυτός ο χώρος λέγετε Καρνάγιο και βρίσκεται στην περιοχή Λουτρό.
Είναι το δεύτερο καρνάγιο στο νησί.
Δημιουργήθηκε στις αρχές του 1980 καθώς το πρώτο έκλεισε λόγο συνταξιοδότησης του ιδιοκτήτη.
Το μόνο καρνάγιο στις μικρές Κυκλάδες. Το επόμενο βρίσκεται στην Πάρο.
Μία επίσκεψη στο καρνάγιο θα σας οδηγήσει σε άλλες εποχές καθώς οι εργασίες συντήρησης των αλιευτικών σκαφών γίνονται με τα ίδια απλά εργαλεία και την ίδια τεχνοτροπία, όπως πολλές δεκαετίες πριν.

 

Πισίνα

Pisina - Koufonisia - Show Photo GalleryΑκόμη και αν έχετε προτιμήσει την λάντζα για τις μετακινήσεις σας, μία φορά επιβάλλεται να φτάσετε περπατώντας μέχρι το Πορί, από τον παραθαλάσσιο δρόμο. Όταν θα περάσετε την Πλατιά Πούντα, την κατά κόσμο (Ιταλίδα) και θα κατευθύνεστε προς το Πορί θα «πέσετε» πάνω στην Πισίνα. Περιτριγυρισμένη από βράχια, η φυσική αυτή πισίνα θα σας ενθουσιάσει. Ειδικά αν δεν έχει κόσμο θα απλώσετε τις πετσέτες σας στα γύρω βράχια και δεν θα χορταίνετε τις βουτιές αφού το παιδί που κρύβεται μέσα σας θα έχει ξυπνήσει για τα καλά…. Αν εκείνη την ημέρα δεν καταφέρετε ποτέ να φτάσετε στο τελικό προορισμό σας, το Πορί, ξαναδοκιμάστε την επόμενη…

 

Την Σπηλιά “Το Μάτι του Διαβόλου”

Mati tou Diavolou - Koufonisia - Show Photo GalleryΠερπατώντας ως το Πορί, διασχίζοντας τις νότιες παραλίες,  άντε και περάσατε την Πισίνα και αντισταθήκατε ρίχνοντας μόνο μία δύο βουτιές και συνεχίσατε το δρόμο σας. Θα καταφέρετε να φθάσετε στο Μάτι του Διαβόλου. Μόλις αρχίσει να διαγράφεται η παραλία του Πορί θα συναντήσετε τη σπηλιά που μοιάζει με Κύκλωπα αφού μέσα της κρύβει μόνο ένα μάτι, αυτό του Διαβόλου. Πρόκειται για μια τρύπα στο εσωτερικό της σπηλιάς, η οποία επικοινωνεί με τη θάλασσα. Αρκεί λίγο θαλάσσιο ρεύμα και το νερό ανεβαίνει ως την επιφάνεια για να το ρουφήξει η τρύπα πάλι πίσω. Το αφρισμένο νερό, η μουσική αυτού του θαλάσσιου πηγαινέλα σε συνδυασμό με τη σπηλιά από την οποία φαίνεται το πέλαγος και τίποτα άλλο, προσφέρουν ένα καταπληκτικό οπτικό και ηχητικό εφέ.

 

Τρυπητή ή Γάλα

GALA - KOUFONISIA - Show Photo GalleryΑφού επιτέλους καταφέρατε και φτάσατε στο Πορί αξίζει να περπατήσετε λίγο ακόμη για να φτάσετε στο Γάλα.
Μετά την παραλία του Ποριού υπάρχει ένα μονοπάτι που μας οδηγεί μέχρι το Γάλα.
Πρόκειται για μια τεράστια τρύπα στο έδαφος, η οποία καταλήγει σε μια παραλία. Η παραλία είναι προσβάσιμη με τα πόδια και όταν δεν έχει κακοκαιρία μπορείτε κολυμπώντας να περάσετε στην ανοιχτή θάλασσα. Αν ακόμη αναρωτιέστε πού κολλάει το όνομα «Γάλα» θα το καταλάβετε μόλις δείτε το χρώμα του νερού. Τα γύρω τοιχώματα της σπηλιάς ρίχνουν τη σκόνη τους στο νερό με αποτέλεσμα η θάλασσα να παίρνει ένα λευκό χρώμα.
Μοναδική ευκαιρία να νιώσετε σαν την Κλεοπάτρα που παίρνει το μπάνιο της μέσα στο γάλα…
Η ονομασία αυτή δόθηκε από κάποιο παραθεριστή και της έμεινε.
Η παλιά ονομασία της που τη γνωρίζουν οι ντόπιοι είναι «Τρυπητή», εύκολο πιστεύουμε να καταλάβετε γιατί.

 

Σπηλιές στον Όρμο του Ξυλομπάτη

Xilompatis - Koufonisia - Show Photo GalleryΒόρεια από την παραλία Πορί βρίσκεται ο όρμος Ξυλομπάτης.
Τις σπηλιές του όρμου που βρίσκονται στη δεξιά του πλευρά μπορείτε να τις επισκεφτείτε κολυμπώντας ή με σκάφος.
Η μία σπηλιά είναι μακρόστενη και διαμπερής ενώ στην δεύτερη μπορείτε να ξεκουραστείτε στην μικρή παραλία που βρίσκετε στο εσωτερικό της.
Τα χρώματα των νερών είναι πραγματικά μαγευτικά.